Izložbe kod jame

Umjetnost kamenog doba 2017.


Počeci umjetničkog izražavanja ljudskog roda
Speleogalerija Baredine


Pojam umjetnost nije postojao u davnim vremenima ljudskog postojanja. Postojala je samo umješnost i poznavanje procesa stvaranja proizvoda koji su često imali i visoku estetsku komponentu.
Slikarstvu i kiparstvu, kao osnovnim načinima umjetničkog izražavanja, ovom su izložbom dodane i umjetnosti izrade alatki i pripremanja hrane kao važni aspekti za razvoj čovječanstva Izrada kamenih alatki bila je od velike važnosti za uspješnost čovjeka kao vrste. Nesumnjiva upotrebna vrijednost tih predmeta, obogaćena je skladom i ljepotom koju danas prepoznajemo. Priprema hrane usavršavala se tisućama godina, a vjerojatno se u moderno doba najviše prepoznaje kao umjetnost kuhanja. Slikarstvo vuče svoje korijene daleko u prošlost. U špiljama su se sačuvali crteži koji i prema današnjim standardima imaju vrlo visoku umjetničku vrijednost. Figure prapovijesnih venera jedne su od najstarijih izrađenih skulptura. Ženska tijela, realistična ili stilizirana, desecima tisuća godina bila su glavni motiv prapovijesnog kiparstva.
Zavirite u prošlost, vrijeme djetinjstva naše vrste.

Tajne podzemlja NP Krka 2017.


Čudesni svijet špiljske faune
Speleogalerija Baredine
od 16.07. do 31.08.


Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Šibenik i Hrvatsko biospeleološko društvo, Zagreb
Autori izložbe: Kazimir Miculinić, Ana Komerički i Drago Marguš
Autori fotografija: Jana Bedek, Petra Bregović, Tamara Čuković, Branko Jalžić, Ana Komerički, Petra Kutleša, Marko Lukić, Kazimir Miculinić, Martina Pavlek i Tin Rožman

Područje Nacionalnog parka „Krka“ dio je Dinarida, koji se smatraju jednim od svjetskih centara bioraznolikosti podzemne faune. Naizgled beživotno krško podzemlje prepuno je šupljina, koje nastanjuju brojne životinjske vrste. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Javne ustanove Nacionalni park „Krka“ i Hrvatskog biospeleološkog društva, u više navrata provedena su istraživanja podzemne faune NP „Krka“, čime je tajnoviti svijet špilja i jama postao dostupan široj javnosti. U uvjetima potpunog mraka fotografirane su, na kopnu ili u vodi, mnoge životinje, od kojih su neke manje od jednog milimetra. Životinje predstavljene na ovoj izložbi tek su djelić od 175 svojti zabilježenih u speleološkim objektima na širem području Nacionalnog parka “Krka“.

Od ruke do stroja 2015.


Povijest, tehnika i tradicija žetve pšenice
Galerija Konobon 01.08.-31.08.

Autor: Piergiorgo Laverda


Fascinantan napredak ostvaren od strane čovjeka u razvoju mehanizacije za žetvu na poljima pšenice tokom prošlog stoljeća bit će tema ove značajne izložbe prezentirane od strane Traktor Story "-a, u suradnji s Povijesnom arhivom "Pietro Laverda" iz Breganze , pored Vicenze, Italija.

Tako će sugestivnom ambijentu galerije Konobon, biti izloženi povijesni dokumenti i fotografije koji opisuju razvoj tehnike žetve i vršidbe žita počevši s prvim jednostavnijim tipovima u devetnaestom stoljeću do široke primjene suvremenih kombajna.

Dio izložbe prikazuje i suvremenu vršidbu pšenice diljem Europe, s fotografijama koje je snimio sam autor izložbe Piergiorgio Laverda.

Prapovijesne Venere 2012.

PRAPOVIJESNE VENERE
Prikaz žene u prapovijesnoj umjetnosti

Tijekom prapovijesti su muškarac i osobito žena, prikazani otisnuti na stijenama i špiljama, crtežima, slikarstvom ili skulpturama i statuetama malih dimenzijama ponekad izvedenih u obliku privjeska. Postoji razvoj stila koji predstavlja sličnosti ili trgovinske veze među tisućama kilometara udaljenim skupinama.

Izložba obuhvaća 130 skulptura s prikazima žena izrazito naglašenih atributa trudnica pronađenih prigodom istraživanja ili slučajnih obilaska špilja, skloništa, hipogeja i na otvorenom. Izrađene su u različitim materijalima: vapnencu, mramoru, kremenu, lignitu, pečenoj zemlji, kamenim odbicima, obuhvaćaju razdoblje od 35 000 do 2 500 godina prije Krista.

Tijekom tog dugog razdoblja, prikazi se od početnog naturalizma razvijaju u forme krajnje stilizacije. Takozvanih „venera“ ili kipića žena pronađeno je do danas oko 400. Na pet kontinenata tisuće statueta nestale su radi izrade u materijalima koji nisu trajni, dok sigurno veoma veliki broj treba tek otkriti kako bi došle na svjetlo dana jer su pokrivene zemljom.

Giuseppe Novelli
Genova, Sampierdarena


U Hrvatskoj zasad nisu pronađene, postojanje prahistorijskih venera možemo pretpostaviti po litičkim nalazima. U blizini Baredina nalazi se više špilja s kasnopaleolitičkim materijalom (Vergotinova špilja kod Gedići, Bašarinka i Romualdova pećina na Limu), koji govori o vezama s alpskim prostorom odakle potječu neki od najpoznatijih nalaza prapovijesnih venera.

Marino Baldini

Jama Rašpor 2009.

JAMA RAŠPOR – 365 m
85 godina istraživanja najdublje jame Istre

U sjeveroistočnom dijelu Istre na krškoj visoravni Ćićarije, pokraj sela Rašpor, smješten je ulaz u najdublju jamu Istre -365m. Ova izložba organizirana je povodom 85 godina istraživanja jame kod Rašpora. Na izložbi su prikazane fotografije kroz povijest istraživanja od 1924. do danas. Uz fotografije izložena je oprema korištena prilikom tih ekspedicija. Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti napredak speleološke tehnike i opreme na povijesnom primjeru istraživanja jame Rašpor. Izložba Jama Rašpor -365m, 85 godina istraživanja najdublje jame Istre otvorena je u galerijskom prostoru Jame Baredine.

INNTAL : ISTRA 2008.

IZLOŽBA INNTAL : ISTRA
Peter Hoffman
rujan - listopad 2008. godine
Jama Baredine, Galerija 3

Peter Hoffman, speleolog i fotograf, iz Münchena na ovoj izložbi predstavio je fotografije iz ledenih špilja njemačke planinske regije Inntal te fotografije snimljene tijekom boravka u Istri pritom dajući naglasak na boju sigastih formi pod utjecajem terra rosse.

Matej Mirkac (sa speleoloških istraživanja) 2008.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - MATEJ MIRKAC
(SA SPELEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA)
Matej Mirkac
lipanj – kolovoz 2008. godine
Jama Baredine, Galerija 3

Matej Mirkac rođen je 1974, godine u Slovenj Gradecu, Slovenija. Seli u Pulu gdje se i školuje. Aktivno se bavi alpinizmom i speleologijom i osnivač je SU Pula čiji je i predsjednik. Sklonost k fotografiji davala mu je dodatnu motivaciju da kroz objektiv zabilježi tisućljetne kreacije vjerojatno najvećeg od svih dizajnera, naoko skromne, ali uporne kapljice vode.

Sve fotografije na ovoj izložbi nastale su tijekom istraživanja ilip osjeta speleološkim objektima u Istri, izuzev fotografije iz kaverne Marčelji, u Marčeljima, kraj Rijeke.

Sige 2007.

Damir Lacković, Marijan Čepelak, Vladimir Zebec
svibanj i lipanj 2007. godine
Jama Baredine, Galerija 3

S Marijanom Čepelakom i Vladimirom Zebecom te brojnim suradnicima i fotografima, Damir Lacković autor je izložbe Sige, jedne od onih izložbi koje računaju s estetskom, znanstvenom i edukativnom komponentom, što je, naravno, prepušteno izboru posjetitelja. Ali uvijek ostaje činjenica da ono što izložba siga može pokazati dokument je o svijetu koji postoji mimo i pokraj nas, blizu i daleko, i samo je izbor iz većini nedostupnog svijeta podzemlja u koji nikad neće dospjeti iz različitih razloga.

Motivi iz Jame Baredine 2006.

IZLOŽBA MOTIVI IZ JAME BAREDINE

Ana Počanić, Vinko Počanić
stalni postav
Jama Baredine, Galerija 2

Eksperimentalne fotografije: Vinko Počanić (SD Proteus)
Umjetničke slike: Ana Počanić, tehnika: pastel

Proteus 2004.

IZLOŽBA SD PROTEUS

stalni postav
Jama Baredine, Galerija 1

Stalni postav iz arhive Speleološkog društva Proteus Poreč. Izložba sadrži fotografije sa speloloških istraživanja nadzemnih i podzemnih oblika krša.

Odiseja u svemiru 2001.

Performans: Branko Gulin i Pino Ivančić
Jama Baredine
(web link)

Sjećanje na viziju budućnosti koja je obišla svijet. Izvedba je održana u jami Baredine u kojoj se tajanstveni monolit "pojavio". Rani čovjek (Branko Gulin) i muškarac odjeven u svemirsko odijelo (Pino Ivančić), uz Straussovu "Tako je govorio Zaratustra" glazbu u pozadini, susreli su se s monolitom u dubini jame . Monolit označava novu "avanturu" i prekretnicu u evoluciji čovjeka i njegove mentalne sposobnosti.