Dodatna ponuda

Traktor story & Galerija Konobon

Izložba povijesnih traktora | Postav o kruhu, maslinovom ulju i vinu

U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi.

Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordsoniz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u našeseloi dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena.
U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji - kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do naših dana.

PONUDA DEGUSTACIJA:

Degustacije se nude samo uz razgled Traktor story & Galerije Konobon i potrebna je nadoplata ulaznice za Traktor story & Galeriju Konobon prema navedenom cjeniku za grupne posjete.

Istarsko vino ( prezentacija i kušanje 3 vrste kvalitetnih vina uz kruh i sir )
Istarska supa ( prezentacija i spremanje pred gostima uz kušanje )
Maslinovo ulje ( prezentacija i kušanje 3 vrste maslinovih ulja uz kruh )
Istarski pršut - ovčji/kozji sir - masline (porcija 100g) uz kruh
Rukom rezani istarski pršut pred gostima s prezentacijom (porcija 70g) uz kruh
Rukom rezani istarski pršut pred gostima s prezentacijom (porcija 100g) uz kruh

Informacije:
www.traktorstory.com
info@baredine.com
+385 98 224 350

Speleolit – Speleo adventure

Poligon za speleološko penjanje na kojemu se možete okušati u tehnici spuštanja i penjanja po užetu (speleo climbing), ili upoznati netaknuti podzemni svijet posjetivši obližnju jamu (speleo adventure)

Informacije:

www.speleolit.com
info@speleolit.com
+385 (0) 92 110 0070

Geološki stup

Sakupljeni uzorci vapnenačkih naslaga pokazuju nam zanimljivost geološke građe površine kamenog tla Istre.
Od najstarijih do najmlađih naslaga dijeli nas 165 milijuna godina. Kod Rovinja je nađen koralj kao i foraminiferski vapnenci iz naslaga jurske starosti s dolomitičnim proslojcima. Vapnenci kredne starosti koji zapremaju najveće prostranstvo Istre vrlo su različiti i zanimljivi, a uz mikrofosile alga i sitne foraminifere te otiske tragova dinosaura karakteriziraju ih prepoznatljivi fosili školjkaša rudista. U tim naslagama formirana je u doba kvartara i šupljina jame Baredine.
Naslage kredne starosti taložene su kroz razdoblje od 79 milijuna godina. Za najmlađu eru Kenozoika ili za period Paleogena i Kvartara karakteristične su naslage ugljena i boksita te slojevi numulitnih, alveolinskih i miliolidnih vapnenaca prepoznatljivi po svojim uočljivim fosilima, te sivo obojene flišolike naslage sastavljene od pješčenjaka i lapora. U toku boranja tih i ostalih vapnenaca došlo je do okršavanja vapnenačke površine i nastajanja jamskih i špiljskih šupljina u lomljivim i vodopropusnim karbonatnim naslagama. Najmlađim nanosima pripada zemlja crvenica, kvarcni pijesak, pijesci eolskog porijekla te aluvijalne naslage šljunka u koritima riječnih tokova.

Dr. sc. Srećko Božičević, geolog

Ugostiteljska ponuda

U prirodnom okružju Jame Baredine, među maslinama i vinogradima, uz pogled na more možete se opustiti i uživati u gastro ponudi: domaćeg pršuta i sira, jela sa roštilja, tradicionalnih istarskih jela (za grupe uz prethodnu najavu dan ranije: maneštra, fuži, njoki, pljukanci i razna tjestenina),...

Događanja

U srpnju i kolovozu, svako nedjeljno popodne nastupa lokalni bend Baredinesauri, koji u ugodnom ambijentu jame Baredine posjetioce zabavlja svojim bogatim glazbenim repertoarom.